Over Geothermie


Wat is Geothermie?

Met geothermie wordt natuurlijke warmte van de aarde benut voor onze energievraag. Hoe dieper in de aarde hoe warmer het wordt. Met iedere kilometer stijgt de temperatuur zo’n 31C. Op 5 km diepte is het ca 150C.

Geothermie kan haalbaar zijn indien er voldoende energievraag is (met name warmte) en als de aardlaag voldoende water met een verhoogde temperatuur levert. De warmte wordt met water als medium opgepompt en de energie is door middel van een warmtewisselaar te gebruiken voor het verwarmen van woningen en bedrijven. Indien de warmte hoog genoeg is biedt het ook uitzicht op elektra. Na benutting wordt het water weer teruggevoerd in dezelfde aardlaag. Er wordt in feite dus niets permanent uit de aardlaag verwijderd.

In Nederland wordt geothermie momenteel vooral ingezet in de tuinbouwsector. Voor toepassingen in procesindustrie en gebouwde omgeving is onderzoek nodig om vast te kunnen stellen of geothermie hierbij haalbaar is. Voor nadere informatie over geothermie verwijzen wij u graag naar de websites van Ministerie van EZ, TNO, Rijksdienst voor ondernemend Nederland en Platform Geothermie.